Tuesday, November 26, 2019

Groenten

Groente    





Het advies is om minimaal 250 gram groente per dag te eten. Groente staat in de Schijf van Vijf. Groente levert weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Groente geeft veel voordelen voor de gezondheid en hangt samen met een lager risico op chronische ziekten. 
Was groente altijd grondig onder stromend water om vuil en stof te verwijderen.
Voor het milieu is het eten van seizoensgroenten het best. Er zijn verschillende milieu en fair trade keurmerken voor groente.

Consumptiecijfers

We eten gemiddeld 131 gram groente per dag. Volwassen (145 gram) eten meer groente dan kinderen (79 gram). De groente-inname neemt toe met de leeftijd. Zo’n 83% van de groente eten we tijdens de avondmaaltijd en 11% tijdens de lunch. De dalende trend in groenteconsumptie is de laatste jaren gestabiliseerd.
De top 10 van de meest gegeten groente:
  1. ui
  2. tomaat
  3. bloemkool 
  4. sperziebonen 
  5. worteltjes 
  6. broccoli 
  7. komkommer 
  8. ijsbergsla 
  9. witlof 
  10. groene sla

No comments:

Post a Comment